• Adresa :Sos.Viilor,Nr92,Bloc4,Scara8,Ap4,Parter
  • Email :psihologulajuta@gmail.com
  • Telefon : 0762639680
/ Blog
Acasă » 2015 » Octombrie » 5 » Sfaturi de călătorie pentru părinții copiilor cu autism
08.26
Sfaturi de călătorie pentru părinții copiilor cu autism

     Călătoriile au fost mereu un motiv de bucurie pentru membrii unei familii și în special pentru cei mici. Însă a călători cu un copil poate fi o adevărată provocare în sine, mai ales când este vorba de un copil cu nevoi speciale, respectiv cu autism. Cuvintele cheie ale unei astfel de ”aventuri” sunt: planificare și organizare. Majoritatea părinților cu copii cu autism sunt de-a dreptul terifiați de o asemenea călătorie într-un mediu necunoscut copilului. Aceștia se tem de comportamentul instabil și violent pe care uneori îl poate avea copilul și de asemenea de reacțiile celor din jur. Așadar pentru a evita astfel de situații neplăcute decid să rămănă acasă. Este și de înțeles, din moment ce o călătorie presupune atâtea elemente imprevizibile! Pentru a preîntâmpina pe cât posibil situațiile inconfortabile și frustrante atât pentru cel mic, cât și pentru părinți, vă propunem un set de strategii:

  1. Alegerea destinației potrivite pentru un copil cu autism - o vacanță înseamnă o perioadă de tranziție și de adaptare la necunoscut, ceea ce poate fi dificil pentru un copil cu autism. Este necesar să aveți în vedere faptul că abilitățile sociale ale copilului nu sunt punctul său forte. Cu siguranță cunoașteti activitățile care i-ar face plăcere. Astfel dacă acesta iubește înotul, de exemplu, alegeți o destinație potrivită pentru familii cu copii, la mare, într-o zonă cât mai puțin aglomerată. De asemenea, încercați ca pe tot timpul planificării vacanței, să îl și implicați pe cel mic. Asigurați-l de faptul că părerea lui contează.
  2. Planificați din timp vacanța - realizați rezervările pentru biletele de avion, cazare și eventualele activități pe care doriți să le efectuați. Prima remomandare este evitarea escalelor. Pretul biletului probabil va creste, dar copilul nu este supus decat la o singura decolare si aterizare. Încercati să adunați cât mai multe informații de pe internet sau de la cunoscuți care au copii cu autism și care au fost deja într-o călătorie. Există companii aeriene care au programe speciale la bordul navelor sale pentru copii cu autism. De asemenea, este de preferat să nu îl suprasolicitați pe cel mic cu o multitudine de activități. Tratati aeroportul ca pe un mall, plin de tentatii (mancare, jucarii) si incercati sa aveti pregatit tot ceea ce aveti nevoie la dumneavoastra (ceva de mancare si de baut, in limitele care sunt impuse, si un saculet cu jucarii mici, variate, pentru ”mituire”).
  3. Luarea unor măsuri suplimentare de securitate- orice copil se poate rătăci, fiind distras de cele din jurul său. Astfel câteva soluții ar fi: să îi puneți o brățară medicală sau un colier cu datele de identificare . Acestea sunt extrem de importante, în special în cazul unui copil care nu vorbește.
  4. Împachetați articolele esențiale pentru copil, însă și cîteva ”distrageri”- majoritatea copiilor sunt atasați emoțional de jucăriile lor, însă cei cu autism nu doresc să plece fără acestea, deoarece consideră că sunt extensii ale sinelui lor. Nu uitați să le puneți în bagaj împreună cu un MP3 sau DVD player , acestea fiind reconfortante pentru copil.
  5. ”Exersați vacanța”-încercați să vă jucați cu cel mic, realizând diverse jocuri de rol referitoare la vancanță pentru a ști la ce să se aștepte când va ajunge la destinație. Puteți utiliza imagini sugestive pe tot parcursul jocului.
  6. Pauzele sunt întotdeauna binevenite-asigurați-vă de faptul că cel mic are destule momente de relaxare în care să se simtă comfortabil.

                             Ne-ar face plăcere să împărtășiți și alte sfaturi din experiența dvs. Împreună vom reuși!

Sursa: https://www.autismspeaks.org/family-services/community-connections/traveling-tips-individuals-autism-and-their-familiesș http://www.parents.com/health/autism/resources/travel-tips-children-with-autism/

Vizualizări: 1315 | Adăugat de: iCxtream | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
00000
avatar