• Adresa :Sos.Viilor,Nr92,Bloc4,Scara8,Ap4,Parter
  • Email :psihologulajuta@gmail.com
  • Telefon : 0762639680
/ Blog
Acasă » 2016 » Martie » 25 » MONSTRULETUL DIN INTERIOR
10.47
MONSTRULETUL DIN INTERIOR

Invatati-l pe copilul dumneavoastra ca in interiorul lui exista atat lumina, cat si intuneric, atat bine, cat si rau. El este un tot, format din calitati si defecte deopotriva. Insa, este unic  pe pamant, nimeni nu mai este la fel ca el.

Este de dorit sa inteleaga ca o actiune rautacioasa, o fapta obraznica, o vorba urata nu il incadreaza in categoria copiilor rai. Este necesar sa accepte ca in interiorul lui exista un monstrulet care iese uneori la suprafata, in anumite momente de tensiune, de suparare. Acest monstrulet, daca este inteles si acceptat ca facand parte din noi, ne poate chiar ajuta in anumite situatii. Spre exemplu, daca cel mic stie ca in momentul in care ceva nu i se face pe plac monstruletul iese la suprafata si il determina sa tipe, sa planga, el poate contracara cu un exercitiu de respiratie (“Numara pana la 10 , inspirand si expirand!”) sau cu un exercitiu de imaginatie ( “Imagineaza-ti un peisaj frumos, linistitor!”). De asemenea, daca monstruletul iese uneori la iveala cand nu vrea sub nici un chip sa dea altcuiva jucaria sa, mergeti cu el si daruiti unor copii sarmani niste jucarii. Astfel el va invata ce inseamna sa fii darnic si va interioriza sentimentele de bine care survin in momentul in care face gesturi de caritate. Insa este alegerea lui daca sa dea jucaria sau nu in acel moment. Lasati-l sa invete sa isi controleze monstrul. Va dura un timp, dar daca ii explicati toate aceste lucruri o sa reuseasca.

II puteti explica faptul ca pot transforma monstruletul in ceva frumos, cand el vrea sa iasa la suprafata. Astfel, pot picta si astfel isi exprima sentimentele prin culoare. Pot realiza niste modelaje din plastilina/lut si astfel ies sentimentele la iveala intr-o maniera adaptata din punct de vedere social.

Pentru a intelege mai bine , copiii au nevoie de un exemplu concret. Astfel, puneti-l sa realizeze din plastelina monstruletul din interior si discutati impreuna despre momentele cand el apare. Explicati-I ca toti avem un monstrulet in interiorul nostru. Unii stiu sa ii canalizeze energiile spre bine in marea parte a timpului, dar de multe ori nici adultii nu reusesc. Le puteti da exemple precum: “Iti amintesti atunci cand tu ai varsat putina apa pe rochia mea si eu am tipat la tine?” sau “Iti amintesti cand tata nu a vrut sa ii dea unchiului tau acel pix pe care il avea de la firma lui?”. Acestea sunt doar cateva exemple de momente in care monstruletii din mami si tati au iesit la iveala. Rugati-l sa gaseasca si el alte momente. Invatati-l ca nimeni nu este perfect si ca Dumnezeu ne-a creat buni si egali. Explicati-I ca ne-a dat si un dar: capacitatea de a alege intre bine si rau. Mai mult decat atat, noi avem capacitatea sa transformam energiile negative in positive, daca constientizam ca ele exista in interiorul nostrum si le acceptam.

In momentul in care copilul va intelege ca este normal ca uneori sa fie si rautacios, egoist, gelos, va creste armonios si va invata sa aiba incredere in propriile puteri si sa transforme energia monstruletului (de multe ori foarte puternica) in fapte bune si in opera de arta.

Si acum vine partea grea. Invatati sa nu va mai etichetati copilul.(“Esti rau!”, “Esti egoist!”, “Esti un mincinos!”. ) Spuneti-i ca fapta lui a fost nepotrivita, ca actiunea lui a fost egoista, ca ceea ce a spus a fost un neadevar, o minciuna. Explicati-I in acel moment ca monstruletul din interior a iesit la suprafata si ca data viitoare sa incerce s ail faca sa iasa intr-o maniera pozitiva. Il puteti pune sa poarte un dialog cu monstruletul din interior, dupa ce el a aparut. Jocurile de rol il ajuta pe cel mic sa inteleaga mai bine ceea ce simte.

Daca doriti ca cel mic sa se schimbe, este necesar ca in primul rand s ava schimbati dumneavoastra!

Vizualizări: 2344 | Adăugat de: iCxtream | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
00000
avatar