• Adresa :Sos.Viilor,Nr92,Bloc4,Scara8,Ap4,Parter
  • Email :psihologulajuta@gmail.com
  • Telefon : 0762639680
/ Blog
Acasă » 2015 » Septembrie » 21 » Sexualitatea copilașilor explicată adulților
17.46
Sexualitatea copilașilor explicată adulților

Apariția tot mai multor cazuri referitoare la copii care devin victime ale agresiunilor sexuale , conduc la măsuri de educare preventivă a potențialelor victime. Responsabilitatea părintească determină părinții să recurgă la diverse demersuri pentru a-și proteja copiii.
       Lecturând acest articol, veți găsi răspunsuri la diverse întrebări și veți depăși anumite frustrări ce-și au rădăcinile ascunse în subconștient, deoarece în copilăria dumneavoastră subiectul ”sex” era tabu.
       Sexualitatea nu se referă doar la activitățile cu caracter sexual, ci și la dezvoltarea identității , la iubirea propriei persoane și a celorlalți, nevoia de a avea relații interpersonale .Copilul își exprimă sexualitatea, într-un fel sau altul, în funcție de dezvoltarea și personalitatea fiecărui copiii. Sexualitatea evoluează, în general, în ritmul în care copilul crește sau corpul lui suferă modificări.
       Încă de când se naștere , copilul poate avea reacții genitale spontane (erecție, umezire), însă nu neapărat fiindcă este excitat. Unii bebeluși încep să se joace cu organele lor genitale de la doar cțteva luni. Nu aveți de ce să vă îngrijorați, deoarece comportamentele sunt trecătoare .


Faza orală-0-14 luni


       Plăcerea suptului este legată cu certitudine de nevoia primară de hrănire, însă apare și în momentul în care copilul dorește să se calmeze, să se elibereze de anumite tensiuni (suptul degetului, al unei jucării, al suzetei). Copiii mai mici de 2 ani își sug degețelele după ce au supt de la biberon sau sân pentru a prelungi plăcerea oferită de supt. Tot prin intermediul guriței, micuții explorează lumea înconjurătoare.Astfel, el descoperă obiectele din jur, corpul său, precum și pe cel al părinților. Odată cu apariția dinților, stadiul oral capată o nouă fațetă. Suptul este înlocuit de mușcat sau ros.
       Spre sfârșitul primului an de viață și în cursul celui de-al doilea, copilul se atașează de un obiect (jucărie, păturică etc). El o va lua cu el peste tot, o va căuta în permanență și va dispărea în momentul în care nu va mai avea nevoie de ea. Obiectul acela este investit cu iubire si poate suporta diverse lucruri: mângâieri, pupici, mușcături agresive etc.
       Este extrem de important să nu confundați raportarea adulților la sexualitate cu cea a copiilor, deoarece la copilași, apar și curiozitatea, nevoia de a afla lucruri noi, căutarea unor senzații noi sau a unor comportamente care produc plăcere.
      Copilul trebuie să aibă un spațiu personal, care să fie locul lui intim, unde să se descopere pe sine și să știe că nu este deranjat. Pudoarea se instalează progresiv, o dată ce micuțul devine conștient de privirile celor din jur. Vine un timp când simte nevoia să își protejeze nuditatea.

Faza anală-2 ani


      O dată cu achiziția mersului și cu dezvoltarea comunicării orale, zona anală devine importantă, în ceea ce privește senzațiile asociate. Deși rareori ne gândim astfel, în momentul în care defecăm, simțim o oarecare plăcere, deoarece se descarcă o tensiune fiziologică. Așa se întțmplă și în cazul copilului. Mai mult decțt atât, de multe ori, părinții laudă copilul pentru fecalele sale, pentru faptul ca a reușit să se abțină până a fost pus pe oliță și astfel, micuțul oferă în dar părintelui ceva ce iese din el. Toți copiii sunt curioși să vadă ce au făcut acolo, chemându-i chiar și pe părințiși uneori chiar doresc să pipăie ceea ce au făcut. Astfel, fac diferența între interior și exterior.


Complexul lui Oedip-de la 3 la 5 ani


        Este perioada în care copiii pun nenumărate întrebări referitoare la o multitudine de subiecte, printre care și sexualitatea. Tot în această perioadă, fac distincția între sexe (băieți și fete) și se poate observa o dorință mai puternică de apropiere față de părintele de sex opus și o oarecare rivalitate față de cel de același sex. Cu siguranță ați auzit fraze de genul ”Când o să mă fac mare o să mă căsătoresc cu tata/mama”.         Aici intervin părinții, care trebuie să explice copilului că nu se va putea căsători niciodata cu el/ea . de asemenea, părinții trebuie să doarmă împreună, pentru ca cel mic să înțeleagă intimitatea celor doi și să aibă și el parte de un spațiu personal-camera sa. Micuțului trebuie să i se explice cu calm și înțelegere că mama și tata sunt aproape de el, că vor veni dacă va avea vreun coșmar sau daca se va întțmpla ceva.         Pot fi făcute anumite compromisuri, precum o jucărie fermecată care să îl apere de monștri, o ușă ușor întredeschisă, o poveste înainte de culcare etc.
        La copilul de 3-5 anișori apare masturbarea ocazională, care are drept scop dobândirea plăcerii autoerotice și survine în urma nevoii de relaxare și confort. ”Cum să reacționez când îmi descopăr copilul masturbându-se?” vă întrebați mulți dintre dumneavoastră. Dacă sunteți prea restrictiv și îl pedepsiți, va asocia plăcerea sexuală cu un sentiment de vinovăție. Este de dorit să îi explicăm celui mic că există anumite locuri unde poate face asta, că nu este o necesitate și că gesturile de acest gen nu se fac în public. Îi puteți explica că atunci când face pipi sau caca, nu își dă jos chiloțeii în sufragerie, ci merge la toaletă și că același lucru se întțmplă și când își mângâie organele genitale. Dacă aveți impresia că micuțul se izolează frecvemt în camera lui pentru a se masturba, găsiți activități constructive, pentru a depăși această perioadă. De asemenea, dacă descoperiți frustrările și temerile copilului și reușiți să le înlăturați, el nu va mai simți nevoia să se calmeze și relaxeza atât de des.


Perioada de latență -6-12 ani


       În această perioadă se manifestă o nevoie crescândă de intimitate ân sânul familiei. Începe să se simtă intimidat când se aduce vorba despre sexualitate, închide ușa când se spală și nu mai dorește să se arate dezbrăcat în fața altora. Este foarte important să respectăm pudoarea copilului , să nu rădem de ea sau să discutăm în public pe această temă.

      Pe parcursul acestei perioade, părinții au drept rol dezvoltarea centrelor de interes ale copilului. Astfel, copilului i se afirmă personalitatea sa și i se definesc preferințele. Sentimentul apartenenței la un grup contează deosebit de mult pentru el și se grupează cu cei cu care se aseamănă (fetele cu fetele și băieții cu băieții). Copilul poate veni și vă poate spune că s-a îndrăgostit. Simțiți-vă norocos că vă face confidențe, discutați cu el și aflați ce inseamnă pentru el iubirea. Nu râdeți de el și nu îl tachinați în public. Luați în seamă sentimentele lui, pentru că sunt sincere.


Preadolescența-10-12 ani


         Se observă că s-a maturizat, este mai independent și începe să adopte cultura adolescenților și să imite comportamentele acestora.
Pubertatea
        Această perioadă corespunde trecerii de la stadiul psihologic de copil la cel de adult. S-a constatat faptul că dezvoltarea corporală este mai precoce și aceste modificări de ordin fizic suscită o multitudine de întrebări. Fetele asistă la creșterea sânilor, apariția părului la subraț și în zona genitală și debutul ciclului menstrual. Este necesar ca fetele să șie dinainte la ce să se aștepte, să fie pregătită psihic, pentru a nu suferi un șoc. La fel se întâmplă și în cazul băiatului, căruia îi apare păr la subraț, în zona genitală și pe față și va experimenta ejacularea (adesea se produce în timpul somnului). Și cu băiatul va treui să discutați dinainte despre eventualitatea apariției ejaculării , pentru a nu se simți rușinat și dezgustat de propria persoană.
Atracția sexuală și fanteziile care însoțesc pubertatea îi ajută pe adolescenți să descopere care este orientarea lor sexuală.

 

Sursa: "Sexualitatea copiilor explicata parintilor" ,ed Minerva

Vizualizări: 1602 | Adăugat de: iCxtream | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
00000
avatar