• Adresa :Sos.Viilor,Nr92,Bloc4,Scara8,Ap4,Parter
  • Email :psihologulajuta@gmail.com
  • Telefon : 0762639680
/ Blog
Acasă » 2015 » August » 22 » TEHNICI SI MODALITĂȚI PENTRU A SCOATE COPIII DIN BLOCAJUL FRICII
10.16
TEHNICI SI MODALITĂȚI PENTRU A SCOATE COPIII DIN BLOCAJUL FRICII
  1. ”Vrei să te uiți în ochii mei și să vezi dacă sunt sau nu speriat?” Această replică îi scoate pe copii din blocajul fricii și îi ajută să-și găsească siguranța
  2. Poți ajuta un copil să-și revină după  o vizită la doctor care l-a speriat , inversând rolurile și lăsându-l pe el să fie doctorul și tu pacientul speriat.
  3. După ce a avut un coșmar, îl poți ruga pe copil să își imagineze și să vă spună un final curajos pentru respectivul vis.
  4. Râzi cu micuțul. Râsul detensionează.
  5. Jocul ”Țărmul e liber”- inventați ceva cumplit care vă sperie (improbabil să apară-pirați, căței, uragan) și vă ascundeți teatral după ușă/fotoliu sau sub o pătură și șoptiți îngrozit ”Țărmul e liber?” Nu utilizați ceva de care se sperie copilul. Odată cecopilul jură că țărmul e liber, veți ieși din ascunzătoare și veți descoperi altceva care vă sperie și alergați înapoi.
  6. Mulți părinți apelează la speriatul copiilor cu răpitorii de copii (”Te fură hoții dacă mergi acolo!”) sau cu renumitul BAU-BAU.  Apoi, părinții sunt mirați când copiii lor se tem să traverseze strada sau se tem să rămână acasă cu o persoană de încredere. Când îi împărtășești copilului posibilitatea unui pericol, fii sigur că-i împărtășești și soluții pentru a face față acelui pericol.
  7. Roagă-l pe copil să deseneze un personaj haios care să reprezinte frica sa. Astfel, frica își pierde din intensitate.
  8. Învață-l pe copil să numere în gând de la 1 până la 10 în momentul în care îl copleșește frica.
  9. Tehnica ”Fii aici și acum” înseamnă doar să observi și să accepți indiferent ce-ți transmit simțurile chiar în clipa aceasta , fără să încerci să modifici în vreun fel senzațiile. Ce vezi, auzi, miroși, guști, chiar în clipa aceasta?
  10.  Distrage-i atenția punându-l să numească 10 obiecte din încăpere de o anumită culoare. (”Spune-mi 10 obiecte roșii din camera aceasta!”

 

SURSA DE INSPIRAȚIE: Lawrence Cohen- ”Rețete împotriva îngrijorării” , Editura TREI

 

 

Vizualizări: 1731 | Adăugat de: iCxtream | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
00000
avatar